Kinesiotaping

Kinesio Taping is een techniek die gebaseerd is op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf.

De werking van Kinesio Taping berust op de activering van neurologische en circulatoire systemen. Deze methode vindt haar oorsprong voornamelijk in de wetenschap van de kinesiologie. Vandaar dat de naam “kinesio” wordt gebruikt.

Spieren zorgen niet alleen voor de bewegingen van het lichaam maar regelen tevens de veneuze en lymfatische circulatie, de lichaamstemperatuur etc.
Wanneer de spieren niet naar behoren werken kan dit leiden tot verschillende pathologieën.

Doordat er zoveel aandacht werd geschonken aan het belang van een goede spierfunctie ontstond het idee om de spieren te behandelen en zo het genezingsproces van het lichaam zelf te stimuleren.

Door het gebruik van een elastische tape ontdekte men dat spieren en andere weefsels met hulp van buitenaf konden worden geholpen. Door middel van Kinesio Taping kunnen zenuwen, spieren en organen op een totaal nieuwe manier worden behandeld.

Gedurende de eerste 10 jaar werd Kinesio Taping vooral gebruikt door orthopeden, chiropractors, acupuncturisten en andere (para)medici. Al snel daarna ontdekten echter Olympische volleyballers de Kinesio Taping in Japan en het nieuws verspreidde zich snel onder andere atleten. Tegenwoordig wordt Kinesio Taping algemeen gebruikt door medici en sporters in Japan en andere Aziatische landen, de Verenigde Staten, Zuid Amerika en nu ook in Europa.

De mens in beweging is in staat om zijn spieren te overbelasten. Hierbij doet zich de situatie voor dat mogelijk rupturen in het bindweefsel ontstaan. Door vochtuittreding in de interstitiële ruimte (het bindweefsel) ontstaat er drukverhoging met als gevolg prikkeling van druk- en pijnsensoren. Hierdoor kan pijn, stijfheid, zwelling en tonusverhoging (verhoogde spierspanning) ontstaan. Conventionele sporttape is ontworpen om de beweging van pijnlijke spieren en gewrichten te beperken. Om dit te bereiken moeten verschillende lagen tape om en/of over het probleemgebied worden gerold. Deze zorgen voor een aanzienlijke druk hetgeen resulteert in een belemmerde circulatie van bloed en lymfe. Dit is een ongewenste bijwerking. Dit is tevens de reden waarom sporttape over het algemeen direct vóór het sporten wordt aangebracht en direct na het sporten weer wordt verwijderd.

Kinesio Taping is echter gebaseerd op een andere filosofie die zich richt op het verlenen van bewegingsvrijheid om zo het spierstelsel van het lichaam in staat te stellen zichzelf langs biomechanische weg te genezen.

Om zeker te zijn dat de spieren zich vrij kunnen bewegen wordt een rekbare tape met een elasticiteit van 130-140% van de oorspronkelijke lengte aanbevolen. Deze specifieke elasticiteit voorkomt tevens dat de spieren overrekt kunnen worden. Kinesiotape ziet er misschien uit als een gewone sporttape maar er bestaat een fundamenteel verschil tussen tape en Kinesio Tape. Naargelang de richting waarin de Kinesio Tape wordt aangelegd zal de functie ervan op de spier hetzij de spier meehelpen in haar werking hetzij de hypertensie ervan verminderen. De invloed van deze tapemethode op spieren is werkelijk spectaculair te noemen.

De eigenschappen van het product op zich, met name de elasticiteit, de dikte en de structuur van Kinesio Tape zijn zeer huidgelijkaardig. Dit brengt met zich mee dat er tevens een enorme invloed is op huid en onderhuid. Hierdoor is Kinesio Taping zéér geschikt om (zelfs oude) littekens mee te behandelen. Verklevingen komen zeer snel los en het litteken wordt heel soepel. Ook lymfbanen liggen in de onderhuid en hierdoor is er een groot toepassingsgebied van Kinesio Taping op oedemen.

Wenst u meer informatie?

Contacteer ons